Algemene informatie

M.M. Wagenaar-Fischer
Wilhelminalaan 22
3701 BK ZEIST
mmwagenaar@hotmail.com
tel: 030 - 69 13 772
IBAN: NL44 INGB 0000 519924

Beginpagina | Algemene informatie | Mogelijkheden voor voorstellingen | Routebeschrijvingen
De toverlantaarn
Het Christiaan Huygens Theater is speciaal ingericht voor het vertonen van de toverlantaarn. Tot ongeveer 1900 werden professionele voorstellingen met explicateur, levende muziek, vrolijke, aandoenlijke of bloedstollende verhalen en geraffineerde vertonings-technieken regelmatig in de theaters aangeboden. Sinds de komst van de film is dat afgelopen. Begrijpelijk, maar ook wel jammer, want films missen vaak de intieme, opwindende en ook feestelijke sfeer van de toverlantaarn. In ons theater, dat genoemd is naar de man die de toverlantaarn in 1659 heeft uitgevonden, proberen we die sfeer weer op te roepen met behulp van authentieke lantaarns, platen, verhalen en muziekstukken. Er zijn wel wat kleine verschillen met de vroegere voorstellingen: zo vertonen wij meer platen en zijn de verhalen meestal wat ingekort. Wij gebruiken ook een grotere variŽteit van technieken, maar iedere techniek is op zichzelf authentiek. Alles werd vroeger precies zo gedaan. Bij het zien van een voorstelling zal ook de meest verwende technicus zich nog afvragen hoe het werkt, en hoe men zo'n honderdvijftig jaar geleden dit allemaal voor elkaar kreeg. Een tipje van de sluier kan worden opgelicht door de kleine expositie in de foyer te bekijken. Maar veel wordt toch aan het eigen vernuft overgelaten.

Bij de voorstellingen maken we veelal gebruik van materiaal dat tussen 1840 en 1900 is vervaardigd. De twee grote lantaarns zijn gebouwd in 1870 en 1892. Speciaal de driedubbele lantaarn van Hughes is uniek in de wereld. De platen zijn vaak Engels, maar ook de Duitse speelgoedindustrie heeft een belangrijke productie opgeleverd. In onze collectie zit ook Frans materiaal, maar dat is nogal primitief. Nog minder platen zijn uit Nederland afkomstig, hoewel juist in de 18e eeuw Nederland de top-productie leverde. Uit die tijd hebben wij ook veel platen, die echter vanwege hun kostbaarheid niet tijdens normale voorstellingen worden gebruikt. De hoeveelheid vertoonbare platen in onze collectie is zo groot dat daarmee vele avonden gevuld kunnen worden. In overleg maken wij graag met u een keuze.

Meer algemene informatie?
Voor meer algemene informatie over de toverlantaarn en Christiaan Huygens verwijzen wij u graag naar de zeer informatieve website www.luikerwaal.com. Hier kunt u onder andere vinden waarom niet Athanasius Kircher, maar de Nederlandse Christiaan Huygens als de enige echte uitvinder van de toverlantaarn beschouwd moet worden.
 
Christiaan Huygens
Beginpagina | Algemene informatie | Mogelijkheden voor voorstellingen | Routebeschrijvingen